9 gyakorlati lépés, elsősorban segítőknek

 

Ez a cikk az előző folytatása. Segítő szakmában dolgozók számára írtam, de érdemes lehet elolvasni akkor is, ha  más területen szeretnél láthatóvá válni.  Vegyük végig az első lépéseket!

Mielőtt egy arculat és webes megjelenés elkészítésébe kezdesz, érdemes megválaszolni magadnak néhány kérdést. Szeretném itt és most tisztázni, hogy nem vagyok marketinges. Nem a marketinges trendeket szeretném megmutatni, hanem a saját megközelítésemet, ami alapján dolgozom. Igyekszem kevés szakmai bikkfanyelvet használni. Nem fogsz most olyasmiről olvasni, hogy “versenytársak feltérképezése”, mert ez inkább akkor lenne fontos, ha kb. ugyanazokat a televíziókat vagy számítógép-alkatrészeket akarnád eladni, mint a többi hasonló cég.

De nálad nem erről van szó! Belőled csak egy van!

Teljesen mindegy, hányan vannak még rajtad kívül hasonló területen, mert nem szolgáltatásokat akarsz eladni, hanem hitelesen láthatóvá tenni azt, amilyen értékek mentén dolgozol és elérhetővé tenni magad azok számára, akiknek pont Rád van szükségük.

A

Amikor ilyen módon és kitartóan vagy jelen, annak a következménye (és nem célja), hogy felkeresnek és kifizetik a részvételi díjat a programodra, a konzultációra veled, befizetnek a masszázsodra, elvégzik a tanfolyamod.

Nem kell versengened a többi segítővel. Bőven elég, ha abbahagyod a rejtőzködést.

9 gyakorlati lépés az induláshoz

A lépéseket aszerint állítottam össze, ahogy felveszek egy briefet. A brief egy rövid, lényegretörő összegzés a munka részleteiről és arról, hogy mit szeretne az ügyfelem. A brief alapja egy beszélgetés. Az első beszélgetésen, igyekszem körbejárni nem csak azt, hogy leendő megrendelőm mit szeretne, hanem azt is, hogy milyen értékek mentén mozog. Miközben együtt gondolkodunk, folyamatosan figyelek és felírok minden lényeges dolgot. Különösen figyelek arra, hogy mely mondatokban jelenik meg az erő, a szenvedély és a mély hit. Több oldalt szoktam az első beszélgetésen jegyzetelni.

Vegyél elő egy füzetet és tollat és válaszold meg a kérdéseket. Szűrés nélkül írj le mindent, ami csak eszedbe jut.

1., TALÁLKOZÁS A HIVATÁSODDAL

Gondolnod végig, hogyan találkoztatok Te és a Hivatásod. Mi vezetett benneteket egymáshoz? Miért fontos mindez a számodra? Egyszerűen csak gondold végig a történeted. Írj le mindent! Akár csak címszavakban, pár mondatban. Akár képekben, érzetekben, bárhogy, ahogy kijön. Ha szeretsz hangosan gondolkodni, akár fel is veheted a telefonodra a válaszaidat és visszahallgatva jegyzeteld le a kulcsfogalmakat, aláhúzva az erősebb mondataidat.

2., Ideális kliensed

Ha már dolgozol a hivatásodban, tekints végig azon, kikkel dolgoztál eddig. Kik voltak az ideális kliensek? Melyek a közös pontok bennük? Írj le mindent szűrés nélkül, ami az eszedbe jut.

Ha most készülsz elindulni, hunyd be a szemed és képzeld el az ideális kliensedet. Milyen korosztályhoz tartozik? Milyen jellemzői vannak? Milyen problémákkal, nehézségekkel néz szembe? Mi a közös benned és benne?

3., KLIENSEID SZÜKSÉGLETEI

Mi az, ami segíthet a hozzád forduló ideális kliensednek? Mire lehet szüksége? Mit tudsz adni neki? Miben és hogyan segítettél nekik eddig? Hogyan vagy jelen, amikor együtt dolgoztok?

4., ESZKÖZTÁR

Milyen eszköztárral dolgozol? Miért pont ezeket választottad?

5., EGYEDISÉG

Melyek az erősségeid segítőként? Mi az a megközelítés, ami a saját személyes fejlődésed tükrében felépült benned? Mi a te egyedi nézőpontod? 

Tudom, hogy ezekre a kérdésekre válaszolni nem könnyű, ezért adj magadnak időt, esetleg ellazult állapotban figyeld meg, mi jelenik meg benned a kérdések hatására.

6., VIZUÁLIS MEGJELENÉS

Milyen színeket szeretsz? Van e esetleg valamilyen szimbólum, amivel azonosulni tudsz? Vajon mivel azonosulhat az ideális kliensed?

TÉVEDÉS hogy az a jó arculat, ami téged tükröz és az a jó online megjelenés, ami rólad szól. Ez nem így van. Egy jó arculat olyan mint egy finom (vagy éppen határozott) érintés. A weboldalad – tudom, ez furcsa lesz -, elsősorban nem téged kell, hogy bemutasson és mégcsak nem is szolgáltatásaidat. Azért készül, hogy HIDAT ÉPÍTSEN közted és a leendő kliensed között.

7., A híd első pillére: a BIZALOM,

amelyhez elengedhetetlen az arcod, a tekinteted. Mindenképpen kellesz hozzá. Ahogy te sem, a leendő kliensed sem a megírt szövegeknek és kifejezett gondolatoknak szavaz bizalmat, nem az eszköztárnak és a technikáknak. Az arccal, jelenléttel bíró embernek adjuk a bizalmunkat, akik a leírt sorok és alkalmazott eszközök mögött jelen vannak és megérintett bennünket.

Fontos a minőségi képanyag. Érdemes rászánni magad és némi pénzt, hogy legyen pár (sőt minél több) valóban jó kép rólad, ami képet ad (szó szerint) arról, ki vagy te. Érdemes szabadban is készíteni párat, semleges háttér előtt is, elegendő helyet hagyva a vágásnak, és készíteni rólad pár hangulat fotót ott, ahol dolgozol.

8., Második pillér: ÉRINTÉS EREJE.

Érintés lehet egy támogató jószó, lehet a remény felébresztése, lehet az együttérzés ereje, lehet a személyes példa – ami nem egyenlő az önfényezéssel.

ELSŐ ÉRINTÉS A NYITÓOLDAL TARTALMA. Az érintés az nem más, mint az első benyomás, amit a látogató lát, amikor felmegy a weboldaladra vagy a facebook/insta oldaladra. Mivel az online megjelenésed a híd, ezért szerencsés, ha azonnal felismerhető a kulcstéma, ami miatt vélhetőleg az ideális kliensed rálelt az oldaladra. Az érintés ezért róla szóljon, ne rólad ÉS tedd mellé az arcod, hogy azonnal lássa, kitől érkezett az érintés.

9., Harmadik pillér: a KOMMUNIKÁCIÓ STÍLUsa

A weboldalad tartalmi részét érdemes úgy megírni, hogy végig az ideális klienseddel “beszélgetsz”, mégpedig az ő számára fontos témákon és a saját egyedi nézőpontodon keresztül. Tehát nem érdemes felrakni a szolgáltatásaid 1 oldal terjedelemben megírt “hivatalos” leírását, mert a leendő kliensedet ez érdekli legkevésbé. Természetesen írhatsz az eszközeidről, de a saját szavaiddal tedd, hittel, szeretettel, szenvedéllyel. Nem az az elsődleges szempont, hogy milyen eszközzel dolgozol, hanem hogy kiderüljön a látogatód számára, Te vagy e az az ember, aki a problémájának megoldásában segíteni tud. Nem eszközt keres, hanem hiteles kapcsolatot valakivel, aki vélhetően segíteni tud neki.
Ez akkor is így van, ha kifejezetten jógaoktatót (vagy masszőrt / coachot stb.) keres valaki. Amikor a látogatód mondjuk a jógán (vagy a masszázson, coachingon stb.) keresztül szeretne megoldani valamit, akkor is az alapján dönt, hogy a híd elkezdett e felépülni közte és közted. Tartsd szem előtt a pilléreket: a Bizalom, az Érintés, a Kommunikáció stílusa.

Remélem, hogy fogod tudni használni a fentebbieket és hogy ha még alig, vagy egyáltalán nem vagy látható, hamarosan az leszel! Pontosan tudod – hiszen látod magad körül – hogy mennyire szükség van Rád és mindarra, amit adni tudsz.