Hogyan építsd fel segítőként az online jelenléted?

 

Ez az írás most elsősorban azoknak szól, akik valamilyen segítő hivatást végeznek, vagy ebbe az irányba tanultak, szeretnének elindulni, de nem tudják hogyan építsék fel online jelenlétüket. Nem marketingesként írok, hanem olyan reklámgrafikusként és webdesignerként, akinek a segítők segítése szívügy. Segítő kollégáim, engedjétek meg, hogy tegezzelek benneteket.

 

Az utóbbi időben egyre többet dolgozom webdesignerként és grafikusként coach-oknak, mentalhigiénés szakembereknek, masszázzsal, mozgással dolgozó terapeutáknak. Egytől-egyig nagyszerű emberek, és magasan képzett segítők. Az elhivatottságon túl közös pont bennük: nehezen szánják rá magukat az online jelenlétre, az alábbiak miatt (és most idézetek következnek):

 

  • “nem akarom magam kipakolni.”
  • “nem szeretnék nyomulni.”
  • “hidegrázást kapok a marketinges manipulációktól.”
  • “nem tudok jól írni.”
  • “fogalmam sincs, hogyan tegyem magam láthatóvá úgy, hogy az ne legyen irritáló.”

Ahogy tovább beszélgettem velük, kiderült, hogy azonnal felismerik, ha valaki bajban van és szinte láthatatlanul vannak jelen segítőként. Élik a hivatásukat, viszont pont a láthatatlanság miatt kevesen jutnak el hozzájuk.

Nézzünk pár tévhitet, amit ideje eloszlatni.

MAGAD KIPAKOLÁSA

Az, hogy látható vagy, nem egyenlő azzal, hogy követned kell a trendet, amelyben életed minden részletét kipakolod a facebookra meg az instára.

NYOMULÁS

Mit érzel pontosan nyomulásnak? Biztos vagyok benne, hogy te is elolvasol értékes írásokat, követsz bizonyos embereket, mégsem érzed, hogy az illető nyomulna. Amikor azonban hetvenhatszor futsz bele ugyanabba az agresszív hirdetésbe, eleged lesz. Ilyen módon nem akarod tolni a szolgáltatásaidat, mert benned is ellenérzést ébreszt, ami teljesen érthető.

Gondold végig, kik azok, akiket te magad is követsz! Ugye azonnal beugrik az arcuk? Amit kitesznek, azt őszintének érzed és megérint téged. Érzed az írások mögött meghúzódó mély hitet és a tiszta szándékot. Van valamiféle szenvedély, ami áthatja az egészet és ez pozitív energiákat mozgat meg benned.

Nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy ez is manipuláció, ami szó szerint kezelést, bánásmódot jelent. Az is manipuláció, amikor akupresszőrként vagy masszőrként megnyomsz pár pontot. Amikor terapeutaként javasolsz egy homeopátiás szert. Amikor a mozgáson, érintésen, illatokon, hangokon keresztül hatsz, azért hogy a hozzád fordulónak könnyebb legyen túljutni a nehézségein.

A kétarcú manipuláció

Ahogy minden másnak, a manipulációnak is van egy másik arca. Amikor érzelmi nyomás alá tesznek és félelmet vagy szorongást keltenek benned, amikor tudatosan befolyásolnak önös érdekből, kizárólag a saját céljaik elérése érdekében. Aki erre adja a fejét, jellemzően nem válogat az eszközökben. Pontosan ezért hagytam ott 2008-ban az alkalmazotti létet. Nem akartam ilyen módon manipulálni senkit, holott pont ez volt a feladatom. Ellentmondásba kerültem magammal, amikor azért kaptam a fizetésemet és az elismerést, ha valami olyat tettem, ami szembe megy mindazzal, amit helyesnek és etikusnak tartok. Inkább felmondtam és eldöntöttem, hogy nem vállalok olyan munkát, ügyfelet, akinek a céljáért szembe kerülök az értékrendemmel.

Amikor már tudatosabb vagy, te is kiszúrod ezeket az önző, manipulatív eszközöket és elutasítod. A romboló hatását viszont így sem kerülöd el. Jó darabig veled marad a nyomasztó érzés, és mivel sokszor találkozol ezzel a hatással, kialakul egy tévhit, hogy a reklám, a marketing, a megjelenés, az online jelenlét ezt az önző manipulációt jelenti.

 

ONLINE JELENLÉT = ÖNCÉLÚ MANIPULÁCIÓ? 

Gondold csak végig, hogy amiben hiszel, amit értéknek tartasz, arról mennyire szívesen beszélgetsz. Megjelenik a szavaid mögött az értékekbe vetett hited és a szenvedély. Ilyenkor varázsütésre meghallanak és befogadják a mondandódat. Hirtelen találkoztok és elindul egy mélyebb kapcsolódás.

 

MIÉRT IS NE LEHETNE PONT ÍGY AZ ONLINE JELENLÉT ESETÉBEN?

Én úgy látom, hogy igenis lehet és “kulcsrakész” honlapjuk elkészülte után ebben megrendelőim egytől egyig egyetértenek velem. Következő cikkben a gyakorlati lépésekről írok.